Co je med

Med je zahuštěný vodný rotok převážně jednoduchých cukrů, obohacený o důležité biologicky účinné látky rostliného i živočišného původu, který včely vyrábějí z nektaru rostlin nebo medovice, vylučované některými rostlinnými škůdci. Med obsahuje až 10 cukrů, nejvíce cukr hroznový a ovocný, mnoho minerálních látek, vitamíny v proměnlivém množství podle původu, těžký vodík, enzymy a další látky.
 
 

Med Květový

Květový med je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin. Je snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod.
 
 

Med smíšený

Smíšený med je směsí určitého podílu medů nektarových - květových a medů medovicových - lesních. Proto obsahuje přírodní látky jak z nektarií např. léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i medovicového medu. Smíšený med je velice hodnotný, u nás značně rozšířený a oblíbený.

 

Med medovicový

Medovicové (lesní) medy jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organismu. Mají charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť.

 

Med pastovaný

Pastovaný med (neboli také krémový) je přírodní včelí květový med, který brzy po vytočení z plástů, kdy začíná tuhnout se po několik dnů pomalu míchá v pastovacím zařízení, až se stane krémovým a již nikdy nezkrystalizuje. V takto jemně za studena pastovaném medu zůstávají neporušeny enzymy, minerální látky a vitamíny po dlouhou dobu.