Mateří kašíčka

Je sekretem hltanových žláz mladých včel dělnic . Ve včelstvu se slouží k výžívě matky v době kladení vajíček, mateřího plodu a krátkodobě i k výživě nejranějších stadií larev dělnic a trubců.Pro své příznivé účinky na lidský organismus se mateří kašička používá hlavně ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.Obsahuje vodu, minerální soli, bílkoviny,enzymi , aminokyseliny, vitamíny (zvláště B komplex) a hormony.Mateří kašička je velice citlivá na světlo teplo, kyslík a stzk s kovy.Proto ji skladujeme tmavém skle a při teplotě do 0 C. Matěří kašičku můžeme také zamrazit na -15 až -18 C a rozmrazit by se měla těsně před konzumací. Opakované zamraženi se nedoporučuje tak jako skladování nad 5 C! Kašičku získáváme s matečníku ve stáří 3 - 4 dny odsáváním.